Ejerskifte kan skabe arbejdspladser

SMV-nyhedDet er knap så risikabelt at føre en virksomhed videre i forhold til selv at starte en op, så sandsynligheden for at lykkes er større. Samtidig kan et ejerskifte være med til at udvikle en eksisterende virksomhed og skabe arbejdspladser, viser en analyse fra Vækstfonden.

SMV

Et ejerskifte kan være med til at udvikle en virksomhed og løfte den til et højere niveau. Det viser erfaringerne fra Vækstfonden.
Mellem 2005 og 2010 faldt den samlede beskæftigelse i danske virksomheder med 14 procent. I samme periode steg antallet af ansatte i virksomheder, der er blevet ejerskiftet med en vækstkaution fra Vækstfonden, med 11 procent. Det viser en ny analyse fra Vækstfonden.

Analysen viser, at de nye ideer og ambitioner, som den nye ejer kommer med, i sig selv kan være med til at skabe vækst. Det er imidlertid vigtigt, at køberen har de rette kompetencer til at skabe værdi og ny vækst i virksomheden. At den nye ejer har kendskab den branche, han køber sig ind i, spiller her en stor rolle.

Vækstfondens analysen viser samtidig, at der er en markant lavere risiko for at gå konkurs ved et ejerskifte, end der er ved at starte en ny virksomhed eller investere i nye aktiver og aktiviteter.
Henrik Schrøder, stifter af rådgivningsvirksomheden Schrøder Partners, der specialiserer sig i rådgivning ved køb og salg af virksomheder, forklarer forskellen i konkursraterne således i Vækstfondens magasin:

”I en etableret virksomhed er der et marked, et kundekartotek, systemer og administrative processer. Så køberen med det samme kan gå i gang med at udvikle forretningen og sætte gang i vækstinitiativer. Men hvis man starter helt forfra, skal alt det grundlæggende først etableres, og det tager altid længere tid, end man tror, og kvæler ofte iværksætterne,” siger Henrik Schrøder til Vækstfonden.

Alternativet er afvikling
Tallene fra Vækstfonden understreger, at ejerskifter potentielt kan være med til at skabe relativt flere arbejdspladser end den øvrige økonomi.
Samtidig er der en lang række danske virksomheder, der skaber værdi i deres nuværende situation, men hvor fremtiden er usikker, fordi ejeren nærmer sig pensionsalderen. Hvis ikke de virksomheder bliver ført videre gennem et ejerskifte, er alternativet, at de lukker. Det kan koste både vækst og arbejdspladser påpeger erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer, Tom Vile Jensen.

”Vi ved, at mange iværksættere, der starter fra bunden, lukker igen inden for de første år. Samtidig viser nye tal fra Dansk Erhverv, at der potentielt er 70.000 virksomheder med 235.000 arbejdspladser, som er på jagt efter en ny ejer. Arbejdspladserne i de virksomheder, der ikke bliver ejerskiftet, risikerer vi at tabe,” siger Tom Vile Jensen og uddyber:

”Muligheden for at købe sig ind i en eksisterende virksomhed bør derfor være en reel overvejelse for alle, der overvejer, at starte for sig selv. Erfaringerne og tallene fra Vækstfonden viser med al tydelighed, at fokus på ejerskifte kan give bedre resultater end ensidigt fokus på at starte fra bunden.”
 

Læs mere

 (side 30 og 31) 

Find alternativ finansiering til vækst og ejerskifte


Den 12. november 2012 sætter Vækstfonden, Dansk Erhverv og FSR - danske revisorer fokus på mulighederne for at finde alternativ finansiering til vækst og ejerskifte.
Arrangementet foregår hos Dansk Erhverv på Børsen i København med start klokken 13.00.
(Deltagelse er gratis)

Tilmeld dig arrangementet

Hent invitation: Find alternativ finansiering til vækst og ejerskifte - 12. november i København (pdf)