Kapitalindsprøtning gearerede Mads’ iværksættereventyr

SMV-nyhedEn kapitalindsprøjtning gav Mads Friis ekstra vind i sejlene i jagten på iværksætterdrømmen. I dag rejser han verden rundt for at markedsføre virksomheden YoooWe, der er stærkt eftertragtet af investorer.

SMV

YoooWe er verdens største surf, ski og board community, hvor brugerne på deleøkonomisk manér kan låne og leje udstyr af hinanden. Men det har det ikke altid været. For blot et år siden var en af stifterne, 27-årige Mads Friis, ansat som managementkonsulent i Deloitte. I foråret 2015 blev udsigten til faste lønstigninger dog skiftet ud med et iværksættereventyr, og beslutningen om at udleve iværksætterdrømmen skulle vise sig at blive en klog beslutning. For kort tid efter vandt YoooWe en anerkendt iværksætterpris og med en efterfølgende kapitalindsprøjtning fra Innovationsfonden, kunne Mads og YoooWes medstifter, Nicklas Peistrup, rejse verden rundt for at markedsføre virksomheden, og få brugerdrevne idéer til at forstærke forretningsmodellen. Alt imens investorer står i kø med pengepungen fremme.

Fra strandkanten i Israel til Væksthus Hovedstaden
YoooWes deleøkonomiske forretningsmodel opstod under en forlænget weekend i Israel, hvor Mads lå på stranden og betragtede en surfer, som kæmpede mod bølgerne på havet. Mads er selv passioneret surfer, men havde ikke medbragt sit surfudstyr, da det ikke kunne svare sig at betale for transporten i de få dage, han skulle være i Israel.

Mens jeg lå på stranden, tænkte jeg på, om surferen havde et ekstra board, jeg kunne låne. Jeg er stor fan af bæredygtighed og maksimal udnyttelse af ressourcer, så hvis han havde haft et ekstra board, ville jeg gerne have haft lejet hans udstyr”, fortæller Mads.

Da Mads kom hjem fra Israel tog idéen bag YoooWe hurtigt form. Mads ville opbygge en deleøkonomisk platform ligesom Airbnb og GoMore - bare for ski- og vandsportsudstyr. Selve markeds- og produktanalysen gennemførte Mads gennem sit kandidatspeciale på CBS. Her valgte han nemlig YoooWe som case, og han kunne hurtigt konkludere, at der lå store perspektiver for forretningsmodellen:

Jeg undersøgte og benchmarkede andre spillere, og hurtigt kunne jeg konkludere, at der ikke var nogle konkurrenter på markedet. Jeg tænkte derfor – den her opgave må jeg løse."

Der gik dog heller ikke længe før Mads fik løftet opgaven – og med stor anerkendelse. For i sommeren 2015 løb YoooWe med sejren i uddelingen af start-up-prisen, Venture Cup, som blandt andet udløste en pengepræmie på 225.000 kroner. Dommerpanelet var i begrundelsen særligt begejstret for YoooWes forretningsidé om bæredygtighed og deleøkonomi.

Med sejren kunne Mads forbedre platformen bag YoooWe, men for at nå helt i mål, var der brug for ekstra kapital. Derfor opsøgte Mads Væksthus Hovedstaden for vejledning omkring ansøgningsprocessen til Innovationsfondens InnoBooster-program.

Kort proces og stor legitimitet
Ansøgningsprocessen til Innobooster skulle vise sig at være af en overskuelig størrelse. Inden for en måned fik Mads svar, og Innobooster ville gerne støtte YoooWe med kapital til at nå det næste skridt i et internationalt iværksættereventyr.

Finansiering gennem Innovationsfonden betød, at Mads og teamet bag YoooWe nu kunne betale dygtige IT-udviklere til at forbedre YoooWe-platformen og for alvor starte eventyret.

Kort tid efter – i efteråret 2015 – blev indsatsen belønnet med en indstilling til IVÆKSTprisen 2015, og Mads er overbevist om, at InnoBooster har været en kæmpe hjælp:

”Ud over en økonomisk indsprøjtning og en statslig garanti for pengene gav Innobooster os en stor legitimitet. Når folk hører, at ”staten” har godkendt vores forretningsmodel, kigger de helt anderledes på vores produkt. De tager sig tid til at høre på os, ” fortæller Mads, som dog også nævner, at livet som iværksætter ligesom alt andet også har udfordringer:

”Selvom vi bliver budt velkomne af mange, ved vi godt, at der fortsat er mange sene nætter i vente, før vi er en global succes med mange millioner brugere. Men det er den del af rejsen, der gør, at hver dag er udfordrende. Innobooster satte startskuddet og gav rejsen likviditet og legitimitet, men på tech-området skal vi være i stand til at rykke hele tiden. Derfor skal YoooWe udvikles hele tiden.”

Business Angels og inkubatorer
Selvom YoooWe har brugere over hele verden, der dagligt anvender platformen til at leje udstyr af hinanden, er der behov for yderlige kapitalindsprøjtninger for at gennemføre forretningsplanerne, som blandt andet tæller en app:

Indtil videre har pengepræmien, InnoBooster-indsprøjningen og lån fra familie og venner været tilstrækkeligt. Men det er klart – skal vi rykke 100 pct. på vores idéer og produkter, skal der rejses mere kapital. For eksempel er næste projekt at udvikle en app - og den slags koster penge, ” fortæller Mads.

YoooWe skal dog ikke være bekymret for at finde samarbejdspartnere. I øjeblikket er der interesse fra flere investorer, der ønsker at smide penge i virksomheden, men for YoooWe handler det om at finde frem til den helt rigtige partner, som kan hjælpe med at tage virksomheden til nye højder:

Vi har fået henvendelse fra flere investorer, som er interesserede i at investere i YoooWe. Vi har dog indtil videre valgt at fokusere på at levere resultater, i stedet for at søge efter investorer. Men i løbet af marts vil vi begynde at se os omkring, ” siger Mads, og fortsætter:

Valget vil falde på en business angel eller en inkubutator, der kan hjælpe med vores store ambitioner. Crowdfunding er svært, når du ikke har et decideret produkt, og banklån er for besværlige og langsommelige. ”

Vær ydmyg og hent inspiration hos andre
YoooWes succesfulde forretningsmodel beror ifølge Mads på ydmyghed og lysten til inspiration:

”Min erfaring er, at man kommer længst med at være ydmyg og værdsætte, at der findes mange dygtige mennesker, der ved mere end dig selv. Som iværksætter skal man vide, at man ikke ved alt. Har du denne tilgang, vil mange gerne hjælpe dig. Derudover har vi haft stor succes med at læse blogindlæg af ”influencers”, som selv har været i samme båd, men som nu er succesfulde virksomhedsejere. ”

Tilskud- og støtteordninger
Hvis du ligesom stifterne bag YoooWe mangler kapital til at søsætte dit iværksættereventyr, så findes der mange tilskud- og støtteordninger, du kan benytte dig af.

FSR – danske revisorer har samlet dem alle i en oversigt, du kan læse her

Du kan også læse mere på Innovationsfondens hjemmeside