Big data - også for SMV'er

SMV-nyhedFænomenet 'big data' får rigtig meget opmærksomhed for tiden, og de frit tilgængelige offentlige data om fx lokale forhold kan give stor værdi til den enkelte virksomhed. Og du behøver ikke være en stor virksomhed for at få glæde af de mange data.

SMV

Artikel fra Håndværksrådet

Flere og flere data bliver givet fri ikke mindst fra det offentlige, hvor bl.a. kortdata og adresser er blevet tilgængelige blandt mange andre data, skriver Håndværksrådet på deres hjemmeside.

”I takt med at flere data bliver givet fri, så opstår der et stort potentiale for at skabe værdifulde løsninger til virksomheder. For at big data for alvor skal kunne skabe værdi, så skal de rette løsninger udvikles og udbredes til SMV’erne”, siger Lars Magnus Christensen, chefkonsulent i Håndværksrådet.

Virk Data inviterer
Under Erhvervsstyrelsen arbejder enheden Virk Data med at få udbredt de offentlige data, og blandt andet er man på jagt efter relativt konkrete problemstillinger: Dvs. problemer fra bl.a. SMV’ernes hverdag, som i et eller andet omfang ville kunne løses med bedre brug af offentlige data.

En problemstilling kunne fx være en kloakmester, som er ude og se på en udbygning. Han skal give et tilbud men har brug for at vide hvor meget jord, der skal graves af, før han når fast grund. Derfor har han fx behov for at finde gamle kloaktegninger og oplysninger om, hvilken type undergrund der findes m.m. Jo lettere al den information er tilgængeligt, jo nemmere vil det være for ham at afgive et præcist tilbud.

”Det er selvfølgelig svært at se alle mulighederne for sig, men kan de rette problemstillinger identificeres, så er der IT-udviklere klar til at skabe den rigtige løsning”, siger Lars Magnus Christensen.

Her er nogle af de data, du eller andre SMV’er kan bruge

Med Bisbase kan du få et indblik i dine konkurrenters forretning, og hvordan de står i forhold til resten af branchen. Du kan få overblik over en specifik branche, hvilke størrelser af virksomheder der er i branchen, hvor mange har overskud, og hvordan deres indtjening er.

Det kan både fungere som et værktøj til at finde potentielle kunder men også til at blive skarpere på, hvordan konkurrenterne står.

Solenergi viser, hvor meget globalstråling der er registreret forskellige steder i Danmark. Den viser også den optimale retning og vinkel for optimal udnyttelse af solens stråler samt et solpanels udnyttelsesgrad, baseret på den aktuelle retning og vinkel. Globalstråling og udnyttelsesgrad kan sammensat bruges til at beregne hvor stort et anlæg der skal installeres for at opnå en bestemt produktion.

Det vil sige, at man med app'en i hånden kan se, hvilke muligheder man på det enkelte sted har i forhold til et solcelleanlæg, og hvilken størrelse det skal have for at blive rentabelt.

Samler information om undergrund (jordbund, stråling), risiko for oversvømmelse ved skybrud, risiko for stormflod, Trafikstøj, information om lokalplaner, drikkevandskvalitet, skoler i området mm.

Vil du vide mere om ’Big Data’

Flere links til nyttige åbne data

 • www.kortforsyningen.dk
  Geografiske data, den danske højdemodel, ældre kort, kort i forskellige målestok forhold, Punktsky(3d-model af danmark) mm.
 • www.aws.dk
  Adresse web service, gør det muligt at bruge alle danske adresser i IT-systemer. Der er tale om korrekt adressedata
 • www.geus.dk
  De nationale geologiske undersøgelser stiller data på 280.000 boringer rundt om i Danmark, der er data på vandstand, placering af boringer, geologiske beskrivelser.
 • data.virk.dk
  Data på virksomheder(cvr), antennemaster, bredbåndsdækning, telestatistik, frekvensdata.

Virk Data har også importeret data fra Århus og Københavns kommunes åbne data platforme. Her kan man finde data på en lang række kommunale områder. Datasæt er blandt andet affaldsdata, placering af parkeringspladser, data på trafikmålinger. Der er også hastighedsmålinger i Århus kommune og bbr-oplysninger på boliger i Århus Kommune.

Kontakt

 • Jakob Holm

  Chefkonsulent

  3369 1069
  4193 3169

Artikel fra
Håndværksrådet

Artiklen her på siden er skrevet af Håndværksrådet.

Håndværksrådet er en paraplyorganisation for over 80 brancheorganisationer og lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger samt flere hundrede enkeltvirksomheder. Samlet repræsenterer Håndværksrådet knapt 20.000 små og mellemstore virksomheder inden for bl.a. byggeri, industri og service.